РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Печено пилешко со тиква, компири и рузмарин

Топол, ароматичен и заситен оброк кој ја носи есента на вашата трпеза – совршен за семеен ручек или неделно уживање.

Потребно:

  • 4 парчиња пилешки батак со карабатак (или пилешки стек, по избор)
  • 400 г тиква исечена на коцки
  • 400 г компири – исечени на крупни коцки
  • 2 моркова – исечени на кругови
  • 1 главица кромид – исечена на резанки
  • 3-4 чешниња лук – цели или пресечени
  • 2 гранчиња свеж рузмарин (или 1 лажичка сушен)
  •  Маслиново масло
  •  Сол и бибер по вкус
  •  Малку црвена пиперка (по желба)

Подготовка: Загреј ја рерната на 200°C. Во голем сад, стави ги тиквата, компирите, морковите, кромидот и лукот. Зачини со сол, бибер, рузмарин и малку маслиново масло. Промешај сè убаво. Распредели ја смесата рамномерно во тавче за печење. Зачини го пилешкото со сол, бибер, црвена пиперка и малку маслиново масло, па постави го врз зеленчукот. Стави сè во рерна и печи околу 45–50 минути, или додека пилешкото не добие златно-кафеава кора, а зеленчукот не омекне. По желба, пред крајот можеш да додадеш и малку мед или балсамико за карамелизирање. Добар апетит!