
Потребно:
- 900 г модар патлиџан, исечен на кругови со дебелина од 1 см
- Маслиново масло
- 1 лажица сол
- 1 голем кромид, крупно исечкан
- 1/2 лажичка мешан зачин
- 400 г сечкани домати
- 360 г сечкано печено пилешко
- 80 г ситно сечкан свеж магдонос
- 240 г грчки јогурт
- 160 г сирење
Подготовка: Прво, загрејте ја рерната на 220°C. Намастете тава за печење длабока 6 см. Ставете го модриот патлиџан на плех за печење. Додадете сол. Оставете настрана 15 минути. Исплакнете со ладна вода. Исушете со хартиена крпа. Загрејте тава на висока температура. Попрскајте го модриот патлиџан од двете страни со масло. Пржете го во серии, 3 до 4 минути од секоја страна или додека не добие златно-кафеава боја, а потоа префрлете ги на чинија. Напрскајте ја тавата со масло. Намалете ја топлината на средна. Додадете го кромидот и пржете, мешајќи, 3 до 4 минути или додека не омекне. Додадете зачини. Пржете 1 минута или додека не замирисаат. Додадете домати. Пржете, мешајќи, 2 до 3 минути или додека не се згусне. Додадете го пилешкото и магдоносот, па промешајте за да се соедини. Наредете половина од модриот патлиџан во подготвениот сад. Посипете со смесата со пилешко, а потоа наредете го преостанатиот модар патлиџан. Прелијте со јогурт, наросете со сирење и печете 20 минути или додека не добие златно-кафеава боја. Оставете го да отстои 5 минути пред да го послужите. Добар апетит!