Потребно:
- 2 пилешки копани и надкопани
- 2 свежи пиперки
- 2 стапчиња праз
- 1 кромид
- 3 чешниња лук
- 6 компири
- 3 лажици масло
- 1 лажичка мелен црвен пипер
- 200мл пилешки бујон
- 100мл бело вино
- Сол
- Црн пипер
Подготовка: Ситно исчекајте го кромидот и лукот. Пиперките исечкајте ги на парчиња, празот на кругови, а компирот на кришки. Одвојте ги копаните од надкопаните. Измијте го и исушете го месото. Секое парче месо убаво истријте го со мешавината од сол,бибер и црвениот пипер. За загреано масло потпечете го месото од сите страни, па ставате го настрана во чинија. Во истото масло ставете да се динствува кромидот и лукот, па додадете ги пиперките, празот и компирот. Налејте од бујонот и виното и оставете да проврие. Додадете по потреба сол и црн пипер. Во сад за печење ставете го зеленчукот, а врз него месото. Печете околу 45 минути на 200 степени, додека компирот на омекне. Добар апетит!