
Потребно:
За: 4 лица
- 500 г пилешки гради, исечени на парчиња
- 2 лажици маслиново масло
- 1 кромид, ситно сечкан
- 2 чешниња лук, ситно сечкани
- 1 црвена пиперка, исечена на коцки
- 1 тиквица, исечкана на кругови
- 200 г брокула, поделена на мали цветови
- 200 г ориз
- 400 мл пилешки бујон
- Сол и бибер по вкус
- Малку оригано или мешан сув зачин

Подготовка: Во големо тавче загрејте го маслото. Додајте кромид и лук и пропржете 2-3 минути додека не омекнат. Додајте ги пилешките парчиња и пржете 5-7 минути додека не добијат златна боја. Додајте го зеленчукот (пиперка, тиквица, брокула) и пржете уште 3-4 минути. Додајте го оризот и прелијте со пилешкиот бујон. Зачинете со сол, бибер и сув зачин. Намалете ја топлината, покријте и гответе 15-20 минути додека оризот не ја впие течноста и пилешкото не се зготви целосно. Послужете топло, со малку свеж магдонос или кашкавал по желба. Добар апетит!

















