РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Пилешко со зеленчук во едно тавче

Ручек во кој ќе ужива целото семејство и кој што е најважно се подготвува само во еден сад.

Потребно:

За: 4 лица

  • 500 г пилешки гради, исечени на парчиња
  • 2 лажици маслиново масло
  • 1 кромид, ситно сечкан
  • 2 чешниња лук, ситно сечкани
  • 1 црвена пиперка, исечена на коцки
  • 1 тиквица, исечкана на кругови
  • 200 г брокула, поделена на мали цветови
  • 200 г ориз 
  • 400 мл пилешки бујон
  • Сол и бибер по вкус
  • Малку оригано или мешан сув зачин

Подготовка: Во големо тавче загрејте го маслото. Додајте кромид и лук и пропржете 2-3 минути додека не омекнат. Додајте ги пилешките парчиња и пржете 5-7 минути додека не добијат златна боја. Додајте го зеленчукот (пиперка, тиквица, брокула) и пржете уште 3-4 минути. Додајте го оризот и прелијте со пилешкиот бујон. Зачинете со сол, бибер и сув зачин. Намалете ја топлината, покријте и гответе 15-20 минути додека оризот не ја впие течноста и пилешкото не се зготви целосно. Послужете топло, со малку свеж магдонос или кашкавал по желба. Добар апетит!