Тиквата содржи каротин или провитамин А, витамини Ц и од Б групата – Б1, Б2, Б3, Б6, но и ниацин, фолна киселина. Витаминот Ц го намалува нивото на хистамин, додека цинкот и витаминот А го јакнат имуниот систем. Исто така, го блокира создавањето на слободни радикали и со тоа ги штити клетките од предвремно стареење и мутации. Од минерали најмногу содржи калиум, фосфор, калциум и железо, како и многу олиго и микроелементи.
Потребно:
800гр тиква
Еден компир со средна големина
Главица кромид
Една лажица масло или путер
По вкус се додава сол и други зачини
Подготовка:
Исчистете ја тиквата од семките. Потоа излупете ја, исечкајте ја на коцки и заедно со компирот ставете ја во ладна вода и варете додека да омекне. Кога зеленчукот е сварен, проведете го и испасирајте го малку вода во која се варел. Додека се вари тиквата со компирот, кромидот исечкајте го ситно и испржете го на масло или путер. Потоа, во кромидот додадете го ја испасираната тиква и компир, промешајте и гответе уште две минути.