РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Пита со тиквички и домати

Питата од тиквички и домати е лесно, но богато јадење кое се подготвува без многу напор. Секогаш е добра како брз ручек или убав додаток на вечерта со гости.

Потребно:

  • 3 тиквички
  • 2 чешниња лук
  • 1 пакетче лиснато тесто
  • 175 г крем сирење
  • 1 јајце
  • 10–12 чери домати
  • Пармезан по вкус
  • Сол и бибер
  • Маслиново масло

Подготовка: Измијте ги и изрендајте ги тиквичките на грубо ренде. Посипете ги со прстофат сол и оставете ги да пуштат вода 5 минути, а потоа добро исцедете ги. Ситно исечкајте го лукот. Во сад измешајте го крем сирењето и јајцето. Додадете ги тиквичките, лукот, солта, биберот и малку рендан пармезан. Добро измешајте. Развлечете го лиснатото тесто во плех обложен со хартија за печење. Рамномерно распоредете го филот врз тестото. Исечете ги чери доматите на половина и наредете ги по површината. По желба, наросете уште малку пармезан. Печете 25-30 минути во рерна загреана на 200°C, додека питата не добие златно-кафеава боја и тестото не стане крцкаво. Оставете ја питата да се олади 5 минути пред да ја исечете. Сервирајте топла или млака. Добар апетит!