Потребно:
За тестото:
- 400 гр брашно
- 20 мл масло
- 110 мл млеко
- 110 мл млака вода
- 15 гр свеж квасец
- Сол за посипување
- Сусам за посипување
За полнењето:
- Шунка
- Чаден колбас
- Кечап
- Мајонез
- Оригано
Подготовка: Свежиот квасец растворете го во вода и млеко. Се замесува тесто од квасецот и другите состојки и се остава да отстои околу половина час. Расукајте го тестото во круг, малку подмачкајте го и исечете го на триаголници од средината. Наредете ги тестата на плех обложен со хартија за печење и оставете ги да одморат уште половина час. Ситно исечкајте ја шунката, кашкавалот, колбасот, додадете малку кечап, мајонез и оригано. Наполнете ги кифличките со филот и цврсто завиткајте за да не истече филот. Премачкајте ги со вода и посипете ги со сусам и сол. Кифличките се печат околу 25 минути на 200°C. Додека се топли, премачкајте ги со масло. Добар апетит!