Потребно:
- 2 главици карфиол
- 3 чешниња лук (иситнет)
- Шолја брашно
- 2 јајца
- 150гр кашкавал
- 1/3 шолја топла вода
- Лажичка свеж магдонос
- На врв на лажичка сол и бибер
- Маслиново масло за пржење
Потребно: Карфиолот обарете го во вода додека не омекне, околу 5-6 минути. Исцедете и измијте го со ладна вода. Потоа, исечкате на ситни парчиња. Во посебен сад измешајте го карфиолот, брашното, изматените јајца, изренданиот кашкавал, магдоносот, солта и биберот. Додадете ја водата и мешајте додека состојките не се соединат. Смесата треба да биде доволно густа за да може плескавиците лесно да се излијат, како смеса за уштипци. Плескавиците пржете ги на маслиново масло.