Потребно:
- 3 модри патлиџани (средна големина)
- 500гр пилешко бело месо
- 300мл пасиран домат
- 3 моркови
- 2 тиквички
- 1 кромид
- 1 чешне лук
- Маслиново масло
- Пармезан
- Зачини по желба
Подготовка: Модрите измијте ги, преполовете ги на средина и издлабете ги во форма на чамци. Во тенџере исечкајте го кромидот и морковот, а потоа динствувајте ги со малку масло. Пилешкото месо исечете го на коцки, а потоа додадете го во тенџерето да се динствува заедно со зеленчукот. Тиквиците излупете ги исечкајте ги и додадете ги во месото. Се заедно оставете да се динствува 10 минути, а потоа додадете го пасираниот домат. По неколку минути наполнете ги модрите патлиџани со смесата. Наредете ги во тавче за печење ставете им малку маслиново масло и зачини и печете ги во загреана рерна на 220 степени. Кога ќе бидат готови наросете пармезан.