РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Полнети тиквици 

Супер предлог за ручек, особено за децата кои месото сакаат да го консумираат кога е мелено. Истовремената комбинација со зеленчук, како брокула, грашок, пиперка, на децата им обезбедува хранлив оброк за студените зимски денови.

Потребно:

  • 3 поголеми тиквици
  • 200гр мелено месо (мешано, или по желба)
  • 1 главица кромид
  • 3 чешниња лук
  • 1 црвена пиперка
  • 1 жолта или зелена пиперка
  • 10гр цвет од брокула
  • 150гр варен ориз
  • 100гр замрзнат грашок
  • 150гр кашкавал
  • Масло за јадење
  • Зачини по желба

Подготовка: ФИЛ: Во тавче загрејте масло и пропржете го ситно исечканиот кромид. Кога ќе омекне, додадете го меленото месо и зачинете со сол, бибер и останати зачини по желба. Кога месото ќе добие убава румена боја, додадете ги пиперките исечени на коцки, грашокот, оризот и брокулата иситнета на помали парчиња, како и ситно исечканиот лук. Пржете заедно неколку минути постојано мешајќи, а по потреба може да додадете и малку вода.

Тиквичките измијте ги и исечете ги на половина по ширина. Издлабете ги колку што е можно повеќе со лажица, така да остане само дното и ѕидовите на тиквичката. Непосредно пред полнењето, во филот додадете 1/3 од изренданиот кашкавал. Издлабените тиквички наредете ги во тава, претходно обложена со хартија за печење и наполнете ги рамномерно со филот. Преку полнетите тиквици распоредете еднаква количина од преостанатиот кашкавал. Печете во загреана рерна на 180 степени, околу 25-30 минути.