РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Посна мусака од тиквици 

Тиквиците имаат неутрален вкус на кој децата лесно се адаптираат и се зеленчук кој одлично се комбинира со многу намирници.

Потребно:

  • 800гр тиквици
  • 1 кромид
  • 2 моркова
  • 150гр интегрален ориз
  • 2 јајца
  • 200мл кисела павлака
  • 2 чешниња лук
  • 100гр рендано сирење
  • Свеж магдонос

Подготовка: Тиквиците измијте ги, излупете ги и исечете ги на кругови или по должина. Посолете ги и оставете ги да пуштат вода. Потоа се мијат под млаз ладна вода. Оризот се вари и се цеди од водата. Огноотпорен сад се премачкува со многу малку масло, па се става ред тиквички, преку нив се става сварениот ориз, кој претходно сте го измешале со морковот, кромидот, лукот и сирењето. Повторно се става ред тиквички. Се става да се пече во рерна на 180 степени, околу 20 минути. Пред крај се матат јајцата и павлаката, се прелева муската и се остава да се запече во рерна уште пет минути.