РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Потаж од тиквици и морков

Потажот од моркови и тиквици е окрепувачки, вкусен и совршен за лето.

Потребно:

  • 2 лажички маслиново масло
  • 1 средна главица кромид, ситно сечкана
  • 450 гр моркови, излупени и исечени
  • 450 гр тиквички, неизлупени и исечени
  • 2 лажички кари во прав
  • 450 мл пилешки бујон
  • 30 гр магдонос сечкан

Подготовка: Прво, загрејте го маслиновото масло во тенџере за супа на средна топлина. Потоа пропржете го кромидот 5 минути. Додадете ги морковите и тиквичките, а потоа карито во прав. Мешајте 1 до 2 минути. Додадете го пилешкиот бујон. Оставете да зоврие, а потоа намалете ја топлината и вријте 20 минути додека зеленчукот не омекне. Додадете сечкан магдонос. Префрлете ја супата во блендер и миксирајте додека не се изедначи. Послужете и уживајте. Добар апетит!