
Потребно:
- 250 г грашок
- 1 литар вода
- 1 коцка за зеленчукова супа
- 2 моркови
- 1 кромид
- 1 чешне лук
- 1 стебленце целер
- 1 лажица масло
- Сол
- Црн пипер
- Мајчина душица
- Ловоров лист
- 250 мл млеко

Подготовка: Исплакнете го, потопете го 1 час, а потоа гответе го 30 минути во литар вода со коцка супа. Излупете го морковот, кромидот и лукот. Исечете го целерот и пржете сè заедно во лажица масло. Додадете една лажица сок од лимон или оцет кон крајот на готвењето. Малата количина киселина не само што го нагласува вкусот на зеленчукот, туку и дополнително го намалува гликемискиот индекс на оброкот. Додадете сол, бибер, мајчина душица и ловоров лист. Додадете го сварениот грашок и малку бујон. Гответе уште 20 минути на тивок оган. Извадете ги билките, изблендирајте ја супата со рачен миксер, а потоа додадете млеко. Доколку е потребно, разредете со вода за да добиете совршено кремаста текстура. Сервирајте веднаш. Добар апетит!

















