
Потребно:
Темен дел
- 200 г мелени бисквити
- 2 лажици какао во прав
- 100 г шеќер во прав
- 1 ванилин шеќер
- 100 мл топло млеко
- 100 г путер
- 1 лажица рум (по желба)
Бел дел
- 150 г кокос
- 100 г шеќер во прав
- 100 г путер (собна температура)
- 3 лажици млеко

Подготовка: Во голем сад измешајте ги мелените бисквити, какаото, шеќерот во прав и ванилиниот шеќер. Додадете го омекнатиот путер и топлото млеко и добро измешајте додека не добиете мазна, еластична смеса. Додадете малку рум по желба. Распоредете ја смесата на хартија за печење во правоаголна форма, со дебелина од околу 0,5 см. Доколку е потребно, можете да користите втор лист хартија за полесно израмнување. Во друг сад измешајте го кокосот, шеќерот во прав и путерот. Додадете неколку лажици млеко додека не добиете крем кои може да се мачка. Рамномерно распоредете го кокосовиот крем врз темната основа. Користејќи ја хартијата, внимателно замотајте ја смесата во цврст ролат. Завиткајте во проѕирна фолија и ставете во фрижидер најмалку еден час да се стегне. Откако ќе се олади, исечете на парчиња и послужете. Добар апетит!

















