РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Слатка погача на старински начин

Меката слатка погача како од кујната на баба или мама, не враќа во времето кога домашните печива беа незаменлив дел од секој оброк.

Потребно:

  • 1 јајце
  • 100 мл топло млеко
  • 1 лажица сув квасец
  • 1 лажица шеќер (за активирање на квасецот)
  • 330 гр брашно
  • 1/2 лажичка сол
  • 125 гр јогурт
  • 2 лажици шеќер
  • 1 кесичка ванилин шеќер
  • 40 гр путер (омекнат)

За премачкување и декорација:

  • Џем од кајсии
  • Мелени лешници или ореви

Подготовка: Во загреаното млеко додадете една лажица шеќер и сувиот квасец. Оставете да нарасне 10 минути. Во поголем сад додадете го нараснатиот квасец, јајцето, јогуртот, путерот, шеќерот, ванилиниот шеќер и солта. Постепено додавајте од брашно и замесете меко, еластично тесто. Покријте и оставете да нарасне 1 час. Кога тестото ќе се удвои во волумен, поделете го на еднакви топчиња. Наредете ги во подмачкан плех или калап за да добијат облик на цвет. Покријте и оставете ги да одморат уште 15-20 минути. Се пече во загреана рерна на 180 °C околу 25-30 минути, додека не порумени. Сè уште топлата погача премачкајте ја со џемот од кајсии и посипете со мелени лешници или ореви. Добар апетит!