
Потребно:
- 100 гр несолени ф’стаци
- 150 гр шеќер во прав
- 150 гр брашно
- 100 гр растопен путер
- 3 свежи јајца
- 1 пакување квасец
- 1 лажичка екстракт од ванила
- 50 мл млеко
- 1 прстофат сол
Подготовка: Загрејте ја рерната на 180°C. Во сад изматете ги јајцата со шеќерот додека смесата не стане пенеста и бледа. Додадете го растопениот путер и мешајте додека сè не се изедначи. Додадете ф’стаци, брашно, квасец, екстракт од ванила и млеко. Добро измешајте додека не добиете мазно и кремасто тесто. Истурете ја смесата во калап за колачи намачкан со путер. Печете 40-45 минути, додека колачот не порумени и сечилото на ножот не излезе чисто. Оставете го да се излади неколку минути пред да го послужите. Одозгора, по желба посипете со сечкани ф’стаци. Добар апетит!