РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Сочна пита од тиква

Подгответе сочна и ароматична пита од тиква што ќе ве врати во детството. Сè што ви треба е еден посебен трик - додавање цимет и мускатно оревче за да ѝ ја дадете топлината на есента.

Потребно:

  • 1 кг тиква (излупена и исчистена)
  • 200 г шеќер
  • 200 мл павлака за готвење
  • 3 јајца
  • 1 пакетче лиснато тесто (околу 400 г)
  • 2 лажички мелен цимет
  • 1 лажичка мелено морско оревче
  • Прстофат сол
  • Шеќер во прав за посипување (по желба)

Подготовка: Излупете ја и исчистете ја тиквата, исечете ја на коцки. Ставете ја во тенџере со малку вода и варете ја на тивок оган додека не омекне, околу 15 минути. Кога ќе се свари, изгмечете ја во пире. Изматете ги јајцата со шеќерот во голем сад. Додадете го пирето од тиква, павлаката, циметот, морското оревче и прстофат сол. Добро измешајте сè додека не добиете мазна смеса. Развлечете го лиснатото тесто и покријте го плехот со него. Исечете го вишокот тесто и зачувајте го за украсување на питата. Истурете го филот од тиква во подготвеното тесто и израмнете го. По желба, декорирајте со остатоци од кора во форма на ленти или листови. Ставете ја питата во претходно загреана рерна на 180°C и печете 45-50 минути, додека кората не добие златно-кафеава боја. Оставете ја питата да се олади најмалку 15 минути пред да ја исечете. Посипете ја со шеќер во прав пред сервирање. Добар апетит!