
Потребно:
- 1 лажица маслиново масло
- 2 моркови
- 200 г тиква
- 2 стебла целер
- 1 кромид
- 1 шака печурки
- 1 лажичка паста од ѓумбир
- 2 чешниња лук
- 2 пилешки коцки
- 2,5 л врела вода
- 150 г ориз
- 1 лимон (кора и сок)
- 2 јајца
- 400 г варено или печено пилешко
Подготовка: Загрејте една лажица маслиново масло во голем сад на средна температура. Додадете го сечканиот кромид и сечканите моркови, тиквата и целерот, со прстофат сол. Динствувајте пет минути. Потоа додадете ги печурките и гответе додека не омекнат. Додадете го ѓумбирот, сечканиот лук, рузмаринот и оризот и гответе две минути додека не замирисаат. Растворете ги пилешките коцки во 2,5 л врела вода и додадете во садот и оставете да зоврие. Гответе, покриено, 20 минути, потоа додадете го исечканото пилешко и кората од лимон и крчкајте пет минути или додека оризот не се свари. Потоа отстранете го рузмаринот и намалете ја температурата. Во посебен сад, изматете ги јајцата со сокот од лимон. Полека додадете една или две лажици од врелата супа во јајцата за да спречите згрутчување. Постепено вратете ја смесата од јајца во тенџерето, мешајќи постојано додека супата не стане свиленкасто мазна. Исклучете ја топлината, зачинете со сол и црн пипер и сервирајте. Добар апетит!