РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Тирамису без јајца

Десертот со светска популарност – тирамису, доаѓа во ново руво. Еве како да ја подготвите без јајца и многу брзо.

Потребно:

  • 200гр пишкоти
  • 250гр марскапоне
  • 300мл слатка павлака
  • 50гр шеќер во прав
  • 200мл црно кафе
  • 50мл рум
  • Какао

Подготовка: Маскарпонето и шеќерот во прав убаво изматете ги со миксер. Слатката павлака изматете ја во цврст снег крути врвови и полека измешајте ја во маскарпонето. Ставете го кафето и румот во длабока чинија. Подгответе го калапот и на дното ставете пишкоти по малку натопени во кафето. Врз нив распоредете половина од кремот маскарпоне. Наредете го вториот ред натопени пишкоти, премачкајте го остатокот од кремот и измазнете. Посипете со какао во прав и оставете го десертот во фрижидер 4 до 5 часа. Добар апетит!