
Потребно:
- 2 белки од јајца
- 230 г мелени бадеми
- 130 г кафеав шеќер
- 1½ лажичка мелен цимет
- ½ лажичка паста од ванила
- Шеќер во прав или цимет за посипување

Подготовка: Загрејте ја рерната на 160 °C и обложете голем плех за печење со хартија за печење. Во среден сад, изматете ги белките додека не се стврднат. Со шпатула, измешајте ги сите преостанати состојки освен шеќерот во прав додека не добиете мазна смеса. Навлажнете ги рацете со вода за да спречите лепење на смесата, а потоа обликувајте мали топчиња со големина на залак. Ставете ги на подготвениот плех за печење, малку оддалечени (не се шират премногу, но им треба простор). Печете 20-30 минути или додека топчињата не почнат малку да поруменуваат. Внимавајте на нив, најдобро е да проверите на половина од печењето. Посипете со шеќер во прав или цимет (по ваша желба) додека се уште топли, а потоа оставете ги целосно да се изладат пред сервирање. Може да се чуваат во затворен сад до една недела. Добар апетит!

















