Потребно:
- 70гр просо
- 200мл вода
- Сол
- Бибер
- 1 кромид
- 250гр печурки
- Праз
- 60гр спанаќ
- Кори за пита
Подготовка: ПРВ ФИЛ – Сварете го просото во три пати повеќе вода од просото. Варете додека не се впие, околу 20 минути. Издинствувајте го кромидот, додадете ги печурките, посолете, додадете бибер и динствувајте 15 минути. Измешајте ги печурките со просото и ставете настрана. ВТОР ФИЛ – Издинствувајте го празот, додадете го спанаќот, посолете и динствувајте 10 минути. Измешајте со просото. Земете една кора, намачкајте ја со масло, потоа втора кора и таа премачкајте ја со масло. Потоа ставете одозгора трета кора и таа премачкајте ја со филот. Редете додека не ги потрошите намирниците. Последната кора премачкајте ја со масло, и ставете питата да се пече на 180 степени, околу 35 минути.