
Потребно:
- 300 г пилешко филе
- 2 чаши варен ориз
- 1 црвена пиперка
- 1 мала тиквичка
- 1 морков
- 1 мал праз (белиот дел)
- 2 лажици соја сос
- 1 лажица маслиново или сусамово масло
- 1 чешне лук (ситно исечкано)
- Сол и свежо мелен пипер по вкус
- Малку чили или ѓумбир за дополнителен вкус по желба
Подготовка: Исечете го пилешкото на тенки ленти, а пиперката, тиквичката, морковот и празот на тенки стапчиња. Сварете го оризот порано или користете ги остатоците од ручек. Загрејте вок или голем тавче. Истурете го маслото и почекајте додека не се загрее многу. Додадете го пилешкото и пржете 4-5 минути додека не порумени. Зачинете со сол и бибер. Додадете го морковот и пиперката, потоа празот и тиквичките. Пржете ги, мешајќи постојано, 4-5 минути, додека зеленчукот не омекне, но остане крцкав. Додадете го исечканиот лук, промешајте кратко, потоа додадете го варениот ориз. Прелијте го со соја сосот и добро промешајте. Додадете малку чили или свежо рендан ѓумбир по желба. Добар апетит!

















