РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Вок со ориз, пилешко и зеленчук

Подгответе вкусен и брз азиски вок со ориз, пилешко и зеленчук кој е готов за само неколку минути. Овој рецепт за 2-3 порции комбинира сочни ленти од пилешко филе, крцкав зеленчук и ароматичен ориз, зачинети со соја сос, лук и зачини по ваш избор, совршени за брз, здрав оброк дома.

Потребно:

  • 300 г пилешко филе
  • 2 чаши варен ориз
  • 1 црвена пиперка
  • 1 мала тиквичка
  • 1 морков
  • 1 мал праз (белиот дел)
  • 2 лажици соја сос
  • 1 лажица маслиново или сусамово масло
  • 1 чешне лук (ситно исечкано)
  • Сол и свежо мелен пипер по вкус
  • Малку чили или ѓумбир за дополнителен вкус по желба

Подготовка: Исечете го пилешкото на тенки ленти, а пиперката, тиквичката, морковот и празот на тенки стапчиња. Сварете го оризот порано или користете ги остатоците од ручек. Загрејте вок или голем тавче. Истурете го маслото и почекајте додека не се загрее многу. Додадете го пилешкото и пржете 4-5 минути додека не порумени. Зачинете со сол и бибер. Додадете го морковот и пиперката, потоа празот и тиквичките. Пржете ги, мешајќи постојано, 4-5 минути, додека зеленчукот не омекне, но остане крцкав. Додадете го исечканиот лук, промешајте кратко, потоа додадете го варениот ориз. Прелијте го со соја сосот и добро промешајте. Додадете малку чили или свежо рендан ѓумбир по желба. Добар апетит!