РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Запечени тестенини со мелено месо

Ако сте љубител на тестенини - на вистинското место сте. Во продолжение ви пренесуваме рецепт за „лажни лазањи“ кои се подготвуваат додека трепнете.

Потребно:

  • 500 гр тестенини (широки брановидни тестенини)
  • 400 гр мелено месо
  • 1 главица кромид
  • 200 гр пасирани домати
  • Сол
  • Сув зачин
  • Црн пипер
  • Морско оревче

За сосот:

  • 100 гр путер или маргарин
  • 3 лажици брашно
  • 500 мл млеко
  • 2 јајца

И уште:

  • 200 гр кашкавал
  • 3-4 лажици масло

Подготовка: Сварете ги тестенините според упатството на пакувањето во солена вода. По готвењето, исцедете го и оставете го на страна. Во тава загрејте три до четири лажици масло. Додадете ситно сечкан кромид и пржете додека не порумени. Додадете мелено месо и пржете додека не порумени. Додадете го пасираниот домат и убаво измешајте. Зачинете со сол, вегета, бибер и морско оревче по вкус. Оставете го да се готви 10 до 15 минути на тивок оган. Во тенџере растопете путер или маргарин. Додадете го брашното и мешајте додека не стане мазна смеса. Постепено додавајте го млекото со постојано мешање за да избегнете грутки. Гответе го сосот додека не се згусне, околу пет до седум минути. Тргнете го од оган и оставете малку да се излади. Во сосот додадете две изматени јајца и убаво измешајте. Вклучете ја рерната и загрејте ја на 180 °C. Половина од сварените тестенини ставете ги во подмачкан сад за печење. Распоредете ја смесата од мелено месо рамномерно врз тестенините. Покријте со преостанатите тестенини. Сè прелијте го подготвениот сос. Кашкавалот изрендајте го и посипете го одозгора. Се пече во загреана рерна 30 до 40 минути. Добар апетит!