РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Здрав празничен десерт за деца

Оваа варијанта на овошен колач е правена со спелта брашно и помала количина на шеќер, но е еднакво вкусна како и класичниот рецепт. Се работи за популарниот германски овошен десерт глајхгевихт кој во овој период од годината може да го подготвите со јаболки и цимет.

Потребно:

  • 5 јајца
  • 120 гр шеќер
  • 100 мл масло
  • 200 мл јогурт
  • 200 гр брашно од спелта
  • 1 прашок за печиво
  • 150 гр пченичен гриз
  • 10 гр шеќер во прав

Подготовка: Изматете цврст снег од петте белки. Од петте жолчки и 120 гр шеќер изматете крем, па додајте масло и јогурт додека не се соединат. Во кремот од жолчки додадете го брашното и прашокот за печиво и измешајте. Потоа во смесата додадете ги изматените белки и гризот и убаво соединете. Тавчето за печење намастете го и набрашнете го од сите страни. Ставете ја смесата во него и рамномерно распоредете ја. Овошјето што сте го избрале за овој десерт распоредете го по целата површина на колачот и ставете го да се пече во рерна загреана на 180°C, 45 минути. Кога колачот ќе се излади, исечете го на коцки и наросте го со шеќер во прав. Добар апетит!