Потребно:
- 500гр компир
- 1 тиквица
- 100гр рендан кашкавал
- ½ лажичка сол
- ½ лажичка црн пипер
- 2 јајца
- 100мл кисело млеко или јогурт
- 4 лажици брашно
- ½ прашок за печиво
- Лебни трошки
Подготовка: Излупете го компирот и исечете го на коцки, сварете го и оставете да се олади околу половина час. Тиквицата изрендајте ја, посолете и оставете да отстои 20 минути, а потоа исцедете ја. Изладениот компир изгемечете го во пире (без млеко и путер), малку посолете. Брашното измешајте го со прашокот за печиво. Изматете ги јајцата со јогуртот или киселото млеко на страна. Прво во пирето додадете ги изматените јајца, мешајте со рачна маталка, а потоа додадете ја тиквицата, па ренданиот кашкавал. Се заедно убаво соединете. На крајот додадете го брашното со прашокот за печиво. По потреба додадете сол и црн пипер. Пред да почнете да ги правите крокетите, рацете малку намачкајте ги со масло. Од смесата правете крокети, валкајте ги во лебни трошки и ставете да се пржат. За верзијата без пржење, треба да земате тавче обложено со хартија за печење, да ги наредите крокетите и да ги ставите да се печат во рерна на 180 степени, околу 40 минути. Добар апетит!