СÈ ШТО ТРЕБА ДА ЗНАЕТЕ ЗА ЖОЛТИЦА КАЈ НОВОРОДЕНЧИЊА: Одговори на често поставувани прашања од родители

Повеќето бебиња развиваат жолтица во првите неколку дена по раѓањето, бидејќи на црниот дроб на бебето му се потребни неколку дена за да стане подобар во отстранување на билирубинот, објаснуваат од Американската академија за педијатрија

Повеќето бебиња развиваат жолтица во првите неколку дена по раѓањето

Жолтица е жолтата боја која се гледа на кожата на многу новороденчиња. Тоа се случува кога во крвта на бебето се акумулира хемикалија наречена билирубин. Прочитајте ги одговорите на некои вообичаени прашања што ги имаат родителите за оваа состојба и како се третира.

Повеќето бебиња имаат блага жолтица која е безопасна. Но, во ретки случаи, нивото на билирубин може да стане многу високо и може да предизвика оштетување на мозокот. Затоа е важно тестирањето на нивото на билирубин

Зошто жолтицата е честа кај новороденчињата?

Сечија крв содржи билирубин, кој доаѓа од црвените крвни зрнца, а го отстранува црниот дроб. Пред раѓањето, црниот дроб на мајката го прави тоа за бебето. Повеќето бебиња развиваат жолтица во првите неколку дена по раѓањето, бидејќи на црниот дроб на бебето му се потребни неколку дена за да стане подобар во отстранувањето на билирубин.

Како можам да кажам дали моето бебе има жолтица?

Кожата на бебе со жолтица обично изгледа жолта. Најдобар начин да се види жолтицата е на бела светлина, како што е дневна светлина или под флуоресцентни светла. Жолтицата обично се појавува прво на лицето, а потоа се движи кон градите, стомакот, рацете и нозете како што се зголемува нивото на билирубин. Белките на очите исто така може да бидат жолти. Жолтицата може да биде потешко да се види кај бебињата со потемна боја на кожа.

Може ли жолтицата да го повреди моето новороденче?

Повеќето бебиња имаат блага жолтица која е безопасна. Но, во ретки случаи, нивото на билирубин може да стане многу високо и може да предизвика оштетување на мозокот. Затоа е важно тестирањето на нивото на билирубин.

Дали доењето влијае на жолтицата?

Мајчиното млеко е идеална храна за вашето бебе. Жолтицата е почеста кај бебињата кои се доени отколку кај бебињата кои се хранат со формула. Ова се случува почесто кај новороденчињата кои не добиваат доволно мајчино млеко затоа што нивните мајки не произведуваат доволно млеко (особено ако млекото доаѓа доцна) или ако доењето не оди добро, како на пример, бебињата не цицаат правилно.

Многу високи нивоа на билирубин се итен медицински случај што може да бара прием во единицата за интензивна нега и друг третман, вклучително и посебен тип на трансфузија на крв што може брзо да го намали нивото на билирубин

Во првите 24 часа по раѓањето, нормално доените новороденчиња добиваат само околу 1 чајна лажичка млеко со секое хранење. Количината на обезбеденото мајчино млеко се зголемува со секој ден. Ако доите, треба да го доите вашето бебе најмалку 8 до 12 пати на ден во првите неколку дена. Ова ќе ви помогне да произведувате доволно млеко и ќе ви помогне да одржите ниско ниво на билирубин кај бебето. Ако имате проблеми со доењето, побарајте помош од докторот или медицинската сестра на вашето бебе или специјалист за лактација.

Кога треба да се измери нивото на билирубин на моето бебе?

На секое бебе кое има жолтица во првите 24 часа по раѓањето треба веднаш да му се измери нивото на билирубин. Сите бебиња треба да имаат барем едно мерење на билирубин со кожен или тест на крвта пред отпуштање од болница. Дали на бебето му треба дополнително измерено ниво на билирубин зависи од возраста на бебето, нивото на билирубин и дали бебето има други работи што ја зголемуваат веројатноста за појава на жолтица.

Важно е вашето бебе да се прегледа брзо по напуштањето на болницата. Во повеќето случаи, бебињата кои се отпуштени пред 48 часа треба да бидат прегледани во рок од 2 дена кај давател на здравствена заштита. Прашајте го давателот на здравствена заштита на вашето бебе за нивото на билирубин и закажете преглед.

Зошто на некои бебиња им е потребна порана посета по напуштање на болницата?

Некои бебиња имаат поголем ризик за високи нивоа на билирубин и можеби ќе треба да бидат прегледани порано по излегувањето од болница. Прашајте го вашиот лекар за рана посета ако вашето бебе има некој од следниве симптоми:

  • Високо ниво на билирубин пред заминување од болница;
  • Рано раѓање (повеќе од 2 недели пред датумот на породување);
  • Жолтица во првите 24 часа по раѓањето;
  • Доење кое сè уште не оди добро;
  • Крвавење под скалпот или многу модринки поврзани со породувањето;
  • Родител, брат или сестра кои имале висок билирубин и примале светлосна терапија.

Ставањето на вашето бебе на сончева светлина не е безбеден начин за третман на жолтица

Исто така, известете го докторот на вашето бебе дали јадете фава грав или користите некој од следниве производи: нафталин, антибиотици, кана или хербални лекови. Јадењето фава грав и користењето на овие производи треба да се избегнува бидејќи во ретки случаи тоа може да предизвика тешка жолтица.

Кога треба да се јавам на лекарот на моето бебе?

Јавете му се на докторот на вашето бебе ако ги забележите овие симптоми:

  • Кожата на вашето бебе пожолтува;
  • Стомакот, рацете или нозете на вашето бебе се жолти;
  • Белките од очите на вашето бебе се жолти;
  • Вашето бебе е тешко да се разбуди, нервозно е, не цица или не ја зема добро формула.

Како се лекува жолтицата кај бебињата?

Третманот може да ги спречи потенцијалните штетни ефекти на жолтицата. Повеќето случаи на жолтица не бараат третман. Кога е потребен третман, бебињата се ставаат соблечени под посебни светла (фототерапија). Фототерапијата помага да се намали нивото на билирубин. Ова обично се прави во болница, но во зависност од нивото на билирубин на вашето бебе, возраста и други работи, понекогаш може да се направи дома. Кај некои бебиња, дополнувањето на мајчиното млеко со формула може да помогне да се намали нивото на билирубин.

Многу високи нивоа на билирубин се итен медицински случај што може да бара прием во единицата за интензивна нега и друг третман, вклучително и посебен тип на трансфузија на крв што може брзо да го намали нивото на билирубин.

Забелешка: Ставањето на вашето бебе на сончева светлина не е безбеден начин за третман на жолтица.

Кога исчезнува жолтицата кај доенчињата?

Кај доените бебиња вообичаено е жолтицата да трае 1 месец или понекогаш и малку подолго. Кај бебињата кои се на адаптирана формула, жолтицата исчезнува до 2 недели. Кажете му на докторот на вашето бебе ако вашето бебе има жолтица повеќе од 2 недели, а се храни со адаптирана формула, или подолго од 4 недели ако вашето бебе цица.                                            Извор: Американска академија за педијатрија