Сладоледот е толку вкусен, кремаст, освежителен. Уживаме во него во лето, често и во зима. Можеме ли тогаш да ги обвинуваме децата кога сакаат да го вкусат и да видат што е тоа што толку многу ги воодушевува возрасните?
Детските нутриционисти сметаат дека на децата треба да им се одложува нивниот прв сладолед што е можно подолго бидејќи не е извор на хранливи материи.
Но, што треба да знаете пред да му го дадете на вашето дете првиот сладолед?
Кога треба бебињата да пробаат сладолед?
По една година бидејќи е млечен производ. Тие се направени од полномасно млеко и павлака, и иако млекото е пастеризирано за да се отстранат бактериите, бебињата сепак можат да бидат чувствителни на млечните протеини, минералите и другите состојки во него. Детските нутриционисти сметаат дека бебињата треба да избегнуваат таква храна бидејќи тие не се извор на хранливи материи и треба само повремено да бидат вклучени во исхраната на децата.
3 причини да избегнувате сладолед пред навршување на една година
Првите 12 месеци од животот на вашето дете се клучен период за развивање вкусови и воведување здрави навики во исхраната. Ова е периодот кога дефинитивно треба да се избегнуваат слатките и млечни производи, а еве уште неколку причини зошто не давате сладолед:
Конзерванси
Речиси сите сладоледи на пазарот содржат конзерванси, масти, шеќер, вештачки состојки и прехранбени бои.
Полномасно млеко
Сладоледот се прави од млеко. Вашето бебе може да биде преосетливо на полномасно млеко и павлака. Доколку дотогаш било исклучиво доено, сладоледот може да биде вистински шок за неговиот желудник. Исто така, може да биде нетолерантно на лактоза.
Дигестивни проблеми
Полномасното млеко може да биде тешко за варење. Сладоледот може да доведе и до акумулација на гасови и хронична стомачна болка или проблеми со колики.
Како да воведете сладолед во исхраната?
Најдобро е да се консултирате со педијатар, а после тоа можете да ги следите и овие совети.
Кажете им „не“ на уличните продавачи
Повеќето комерцијални сладоледи топлински се пастеризирани за да се уништат бактериите, но внимавајте од каде купувате. Не купувајте сладолед од уличен продавач, бидејќи никогаш не можете да бидете сигурни во санитарните услови и условите за чување на таквите места.
Во несоодветни услови за складирање, бактериите може да се акумулираат. Водата што ја користат локалните добавувачи на сладолед можеби не е со најдобар квалитет. Лошиот квалитет на водата и контаминираното млеко може да доведат до гастроинтестинални инфекции кај малите деца.
Проверете ги состојките
Знаеме дека е здодевно, но внимателно прочитајте ги состојките на сладоледот пред да му го понудите на вашето малечко.
Одредени состојки може да предизвикаат алергиски реакции, како што се јаткастите плодови, кикиритките, јагодите и средствата за боење. Изберете поедноставен сладолед без премногу дополнителни состојки.
Не претерувајте
Започнете со мали залаци. Откако ќе воведете сладолед, не дозволувајте вашето дете да се прејадува само затоа што ужива во вкусот. Содржината на шеќер може да биде штетна за вашето дете, бидејќи може да доведе до потенцијално расипување на забите и прекумерна тежина на долг рок. Сладолед исто така не се препорачува да се дава повеќе од еднаш или двапати неделно.