
Бременоста му прави разни „лудачки“ работи на вашето тело – отечени зглобови, болни колкови и грб, чувствителни гради… Но знаете што можеби е најнепријатниот телесен „пореметувач“? Преосетливост кон храна, мачнина само од мирис или поглед на јадење кое претходно ви било омилено.
„Приближно 50% од трудниците во САД ќе доживеат некаков вид одбивност кон храна во текот на бременоста“, вели Кејша Гејтер, магистер по наука и сертифицирана експертка за гинекологија и фетална медицина. „Тие обично започнуваат и го достигнуваат врвот во првите три месеци од бременоста. Тоа корелира со порастот, врвот и падот на хормонот ХЦГ.“
Некои жени, сепак, доживуваат гадење кон храна во текот на целата бременост – па дури и по породувањето. „Според моето искуство, бременоста може со години да го промени вкусот на жената за одредена храна, понекогаш и трајно“, додава експертката Елизабет Ворд.
Трудниците што носат момчиња почесто не поднесуваат одредена храна
Иако одбивноста кон храна може да погоди секоја идна мајка, една мала студија од 2015 година во списанието Physiology & Behavior сугерира дека жените кои носат машко бебе почесто доживуваат гадење или мачнина од одредена храна. Теоријата гласи дека машките ембриони се посензитивни, па чувството на одбивност служи како механизам за заштита на „поранливите“ фетуси.
Но експертите велат дека оваа теорија и не е баш цврсто научно заснована. „Се зборува дека пренаталните одбивности се случуваат за да ги заштитат мајките и бебињата од болести пренесени преку храна, но за тоа навистина нема силни докази“, вели д-р Гејтер.
Плус, многу трудници најчесто одбегнуваат месо, пилешко и риба – што не е логично ако телото се обидува да избегне ризични намирници. „И, ако телото навистина се бранеше од опасности за бебето, сите би чувствувале одбивност кон алкохолот – а тоа не се случува“, додава Ворд.
Најчести одбивности кон храна кај трудници
Според податоците од здравствена анкета на апликацијата Lifesum, најчестите „мети“ на одбивност се:
- пилешко,
- црвено месо,
- риба и јајца,
- пржена храна,
- скробна храна како бел ориз или пуканки.
Но зошто, всушност, се појавува ова гадење?
„Најверојатно поради мирисот“, објаснува д-р Гејтер. Жените со добро развиено сетило пред бременоста можат да бидат посклони на одбивности.
„Хормоналните промени за време на бременоста го засилуваат чувството за мирис, кое силно влијае на прехранбените желби – и на одвратностите“, додава Ворд. „Мирисот е често тој што ја активира мачнината и понекогаш повраќањето.“

Покрај мирисот, храна што потешко се вари – како месо, пржена или мрсна храна – може да стане посебно одбивна.
Добрата вест? Обично не е опасно
„Повеќето одбивности се повеќе интересен феномен отколку сериозен проблем и во најголем дел од случаите не предизвикуваат штета“, вели Елизабет Сомер, авторка на Исхрана за здрава бременост.
„Најдобрата диета е онаа што ги задоволува твоите нутритивни и емоционални потреби, како и личните преференции. Затоа, не грижи се ако моментално не можеш да поднесеш кафе или пилешко – само најди здрава алтернатива.“
Совети како да се храните ако имате одбивност кон храна
- Продолжeте да ги земаш витамините.
- Избирајте зеленчук со благ вкус –Комбинирајте бел или сладок компир, јадете грашок, пире од мешунки и избегнувајте зеленчук со интензивен мирис како брокула и карфиол.
- Јадете ладни оброци – Сендвич или салата од тестенини може да бидат подобар избор од топол ручек или вечера – топлата храна е повообилно ароматична и може да предизвика мачнина.
- Ако не можете да јадете месо, изберете други извори на протеини – јајца, грав, јаткасти плодови, сирење со ниска масленост, грчки јогурт или соини производи како тофу.

















