Зачини во исхраната на бебињата и децата

Зачините се воведуваат како и новите намирници, постепено, но во многу мали количини и треба да се причека барем шест дена пред воведувањето на нов зачин за да се намали опасноста од иритација и да се утврди можната причина за можна несакана реакција.

Кога воопшто почнуваме да размислуваме за додавање на вкус во детската исхрана, прва работа која ни паѓа на памет се шеќерот или солта и целосно забораваме на билните зачини. Кога сами подготвувате храна за децата, имате можност да експериментирате со вкусовите, па затоа искористете ја оваа прилика и користете зачини да ги направите оброците поинтересни. Ова е одличен начин да го проширите вкусот на бебето и да го навикнете на поздрав начин на подготовка на јадењето. Дохраната на бебето најчесто започнува со намирници со едноставен вкус, но и нови текстури. Зачините се воведуваат како и новите намирници, постепено, но во многу мали количини и треба да се причека барем шест дена пред воведувањето на нов зачин за да се намали опасноста од иритација и да се утврди можната причина за можна несакана реакција.

Најчести зачини во исхраната на децата присутни во многу мали количини се:

 • Ванила
 • Цимет
 • Нане
 • Босилек
 • Магдонос
 • Оригано
 • Рузмарин
 • Лук
 • Сушена пиперка
 • Сушен домат
 • Мускатно оревче
 • Бибер
 • Кора од лимон и портокал

Правилниот избор за зачини е многу важен, затоа што на пазарот се појавуваат во разни мешавини. Најдобро е да се користат свежи зачини (магдонос, босилек, лук) и сушени зачини (ванила , цимет, сушен зеленчук, бибер, но со сертификат, јасен состав и рок на траење).

Зачините и мешавините на зачини кои содржат примеси: додадена сол или шеќер, засилувачи на вкусот (мононатриум, глутаминат) и вештачки бои, треба целосно да се избегнуваат.

Користењето на зачини во храната за деца, освен што ја прават повкусна и поинтересна, овозможуваат да се избегнува прекумерното солење и додавање шеќер со цел на подобрување на вкусот.