Зошто е важно да го гледате бебето во очи уште од првите денови?

Бебињата со кои веќе е воспоставен контакт со очите, на возраст од две години во просек знаат над 30 зборови повеќе од останатите.

Ново истражување наведува дека воспоставувањето контакт со очите во првите месеци од животот на бебето, може да влијае на развојот на неговите комуникациски вештини.

Студијата открила дека бебињата, на возраст од една година, кои со вокализација воспоставуваат и контакт со очите со оние што ги чуваат, до вториот роденден имаат напреднато разбирањето на јазикот.

Истражувачите анализирале видеозаписи на интеракција помеѓу бебињата и нивните родители (или оние кои ги чувале), и ја следеле комуникацијата на возраст од 11 и 12 месеци, земајќи ги предивд викализацијата, гестикулациите и погледите.