Сите знаеме дека здравата исхрана е една од најважните човечки потреби и се однесува на нашето ментално и физичко здравје. Но, понекогаш нашето тело бара некои важни хранливи материи за да биде здраво и активно. На мозокот му е потребна и храна која го прави здрав и активен. Ви донесувам листа на намирници кои помагаат во работата на мозокот и нервниот систем, особено оние на нашите „сиви клетки“, па не е потребно да се нагласи колку е важно децата да ги имаат во исхраната, а не се лоши и за родителите.
ЗЕЛЕН ЛИСНАТ ЗЕЛЕНЧУК
Богат е со комплекс од витамини Б, Ц и Е и магнезиум, кои се многу важни за правилното функционирање на нашиот нервен систем. Витаминот Б е клучен во процесот на синтеза и пренос на невротрансмитери преку кои мозокот го регулира отчукувањата на срцето, дишењето и варењето. Магнезиумот ги смирува нервите, а витамините Е и Ц делуваат против стареењето на нервниот систем.
РИБА
Нервите се заштитени со миелинска обвивка која содржи високо ниво на масни киселини. Затоа, луѓето кои страдаат од недостаток на овие киселини може да страдаат од оштетување на нервите. Омега 3 масните киселини во рибата помагаат во лекувањето на овој проблем.
ЦРНО ЧОКОЛАДО
Не сите чоколади се создадени еднакви и не се сите подеднакво добри. Всушност, 70 отсто од чоколадите достапни на пазарот не се здрави и немаат добри состојки. Темното чоколадо е полно со флавоноли, кои имаат антиинфламаторно дејство и антиоксидантни својства. Помага во намалување на крвниот притисок и флуктуацијата на крвта во садовите и секако е здрав за мозокот и срцето. Обидете се да избегнувате млеко и бело чоколадо секогаш кога е можно, и консумирајте најмалку 70 проценти темно чоколадо колку што е можно повеќе. Ова ќе ја продолжи работата на мозокот на детето.
БРОКУЛА
Брокулата е богата со витамин К, кој е познат по зајакнување и зачувување на работата на мозокот, мозочните кола и развојот на когнитивните функции. Брокулата е богата со глукозинолати кои го забавуваат оштетувањето на невротрансмитерот ацетилхолин, кој му е потребен на централниот нервен систем за одржување на функцијата на мозокот и меморијата. Ниското ниво на овој невротрансмитер е поврзано со Алцхајмерова болест.
ЈАЈЦА
Резултатите од дневното консумирање јајца укажуваат на поуредено и фокусирано извршување на секојдневните задачи, а меморијата е подолготрајна. Јајцата се богати со холин и витамин Б. За време на консумирањето, холинот во јајцата го штити мозокот со создавање на ацетилхолин, важен невротрансмитер за меморија и комуникација помеѓу мозочните клетки.
ЛОСОС
Омега 3 масните киселини се важни за когнитивното сознание, но намаленото ниво на овие киселини е поврзано со намален капацитет за работа на мозокот и расудување за работите околу вас. Лососот е богат со омега 3 масни киселини, кои исто така ја зајакнуваат функцијата на мозокот. Научниците открија дека луѓето кои го консумираат повеќе од 6 месеци ги потврдуваат неговите позитивни ефекти во мерењето на работната меморија.
АВОКАДО
Ова е одлична храна богата со витамин К и фолна киселина и помага да се спречи формирање на згрутчување на крвта во мозокот и мозочен удар. Авокадото помага и за подобрување на меморијата и концентрацијата. Најголемата предност на ова овошје/зеленчук е најголемата пропорција на протеини и најниската пропорција на шеќер од сите овошни (зеленчук) храна.
БАДЕМИ
Бадемите содржат и високо ниво на омега 3 масни киселини, кои се важни за зачувување и заштита на мозокот и витамин Е, кој го има и во лососот.
СЕМКИ ОД ТИКВА
Овие семиња се одличен извор на магнезиум, бакар, железо и цинк. Тие содржат моќни антиоксиданси кои го чуваат и штитат телото и мозокот од слободните радикали. Магнезиумот е важен за учење и меморија, а недостатокот на магнезиум е поврзан со невролошки заболувања, вклучувајќи мигрена, депресија и епилепсија. Мозокот исто така го осиромашува бакарот, кој помага да се контролираат нервните сигнали. Кога нивото на бакар е ниско, постои поголем ризик од невролошки заболувања, како што е Алцхајмеровата болест. Цинкот е важен за нервната сигнализација и неговиот недостаток е главно поврзан со Паркинсонова болест, Алцхајмерова болест, депресија…
ЈАТКАСТИ ПЛОДОВИ
Различни јаткасти плодови помагаат во когнитивните функции (меморија, внимание, логично расудување, расудување, брзина на обработка на информации, обработка на визуелни и звучни информации, јазик, говор) и спречуваат невролошки заболувања и ја зајакнуваат меморијата. Хранливи материи како што се здрави масти, антиоксиданти и витамин Е исто така се наоѓаат во јаткастите плодови и се важни за здрава функција и развој на мозокот.
Витаминот Е ги штити клеточните мембрани од слободните радикали и го намалува падот на употребата на менталните активности. Иако сите јаткасти плодови се здрави за мозокот, сепак оревите се сметаат за најдобар избор меѓу овие овошја, бидејќи како лососот и бадемите, содржат здрави Омега 3 масни киселини.
На децата можеби не им се допаѓаат сите намирници, но за подобро функционирање на мозокот и нивниот нервен систем, обидете се да воведете барем дел од нив.