БАКНЕЖ НА ЖИВОТОТ: Спасувачки чекори што мора да ги преземете ако на вашето дете му се заглави нешто во носот

Болничарката Ники Јуркуц сподели безбедна и ефикасна техника за отстранување на страно тело од носот на вашето малечко. Трикот од две секунди се нарекува „Големиот бакнеж“ и за него не ви треба никаква опрема

Техниката „Голем бакнеж“ може да функционира на се, од храна до мониста или ситна играчка

Малите деца често го истражуваат светот ползејќи наоколу и собирајќи случајни предмети.

Понекогаш вашите мали истражувачи ќе пикнат работи во нивната уста или ненамерно ќе стават мали делчиња, кои може да им се заглават во носот.

Техниката „Големиот бакнеж“ вклучува нежно ставање на вашата уста врз устата на вашето дете и дување на воздух во неа додека ја затворате ноздрата што е чиста

Нема потреба да паничите ако на вашето дете му се заглави суво грозје или парче од играчка, велат лекарите од „Tiny Hearts Education“. Ниту, пак, треба да го ставате прстот во носот на вашето дете за да се обидете да го извадите.

Болничарката Ники Јуркуц сподели безбедна и ефикасна техника за отстранување на страно тело  од носот на вашето малечко. Трикот од две секунди се нарекува „Големиот бакнеж“ и за него не ви треба никаква опрема.

Вклучува нежно ставање на вашата уста врз устата на вашето дете и дување на воздух во неа додека ја затворате ноздрата што е чиста.

Напливот на воздух го поттикнува предметот да се движи патувајќи низ носните пасуси.

Ники сподели видео на кое таа ја изведува техниката врз тодлер на кого му заглавило суво грозје во носот и сподели водич чекор-по-чекор во придружната објава.

„Да знаете како да го изведете овој трик во две секунди, може да заштедите патување до одделот за итни случаи“, напиша таа.

Чекор-по-чекор водич за техниката „Голем бакнеж“:

  • Останете смирени и смирете го вашето дете;
  • Нека седи исправено;
  • Нежно ставете ја устата над неговата отворена уста, формирајќи печат;
  • Дајте му воздух во устата додека ја затворате спротивната ноздра со прстот;

Ако на вашето дете му се заглави копчеста батерија во носот, треба веднаш да побарате медицинска помош. Упатството на NHS вели: „Ако вашето дете има копчеста батерија во носот или увото, веднаш однесете го во болница бидејќи ова е итен случај“

Ники истакнува дека секогаш треба да користите нежни и контролирани давања воздух.

Пробајте ја техниката неколку пати и ако предметот не излезе, треба да побарате лекарска помош.

Техниката „Голем бакнеж“ може да функционира на се, од храна до мониста или ситна играчка. Но, консултирајте се со доктор ако вашето малечко е вознемирено или предметот е остар или голем.

Ако на вашето дете му се заглави копчеста батерија во носот, Ники нагласи дека треба веднаш да побарате медицинска помош.

„Копчестите батерии може да го оштетат околното ткиво и бараат итно отстранување“.

Упатството на NHS вели: „Ако вашето дете има копчеста батерија во носот или увото, веднаш однесете го во болница бидејќи ова е итен случај“.