И вашето дете не јаде зеленчук: Можеби го правите токму ова…

Како да создадете добри прехранбени темели и да се вратите на комплетна и квалитетна исхрана и покрај предизвиците на модерното општество?

Околу 80 проценти од децата во земјава не јадат зеленчук секој дек, додека 59 проценти од нив не јадат ниту овошје. А, токму консумирањето овошје и зеленчук е поврзано со помал ризик од развој на хронични болести подоцна во текот на животот. Од друга страна пак, и покрај големиот напредок на општеството, незразаните хронични болести како дијабетес тип 2, болести на срцето и крвните садови, како и карциномите, земаат се поголем данок, во се порана возраст.

Заднички ризик фактор за овие болести е исхраната.

Како да создадете добри прехранбени темели и да се вратите на комплетна и квалитетна исхрана и покрај предизвиците на модерното општество?

“Раното детство претставува критичен период за воспоставување на прехранбените навики кај децата, а тука смејеството има примарна улога. Родителите кои почнуваат со дохрана, пред се треба да имаат трпение со себе и со детето. Најчестата грешка се случува откако детето ќе наполни 12 месеци, и кога полека може да почне да ја следи семејната исхрана. Во тој период почнува и фазата на јадење и нејадење, па родителите потклекнуваат и почнуваат да го даваат само она што “поминува“ кај нивното дете.Токму ние- родителите, мораме да бидеме пример за нашите деца. Често родителите сакаат нивното дете здраво да се храни, но не се подготвени да ги сменат своите лоши навики. Математиката е едноставна, ако вие ајдете здрави и вашето дете ќе го следи примерот. Децата не гледаат и учат од нас“, објаснува Ива Јанеш, детски нутриционист.

Таа вели дека притисокот на детето со сила да јаде овошје и зеленчук, нема да даде позитивен ефект за разлика од поттикот од околината кој на детето треба да му биде добар пример.