КАКО ДА ВОСПИТАТЕ ПАМЕТНО ДЕТЕ: 4 тајни на експертите кои можете да ги примените веднаш

Детскиот мозок е секогаш подготвен за учење, а со едноставни трикови можете да им помогнете да го развијат.

Понекогаш може да изгледа дека вашето дете добива толку многу информации секој ден што треба да престанете. Но, не грижете се, нивниот мозок не е како нашиот, тие се секогаш подготвени да учат. Постојат едноставни, но исклучително ефикасни методи кои можете да ги користите за да ја подобрите интелигенцијата и знаењето на вашето дете.

  • Прераскажете им го вашиот ден

Повеќето деца учат еден нов збор неделно на возраст од 18 месеци до 2 години и можат да кажат од 50 до 100 зборови до возраст од 2 години. Експертот, Трејси Качлоу, вели дека колку повеќе разговарате со вашето дете, толку повеќе зборови ќе научи.

Експертите препорачуваат да им го раскажете вашиот ден. Разговарањето со вашето дете за тоа што правите додека сте на работа, вели Качлоу, и тоа е одличен начин да го изложите вашето дете на различни нови зборови во текот на денот.

Сега е време да им прочитате повеќе книги. Слободно забавувајте се и користете различни гласови за различни ликови во книгата.

Погрижете се вашето дете да слуша постојан тек на јазик, но не од екран. Говорот во многу видеа е премногу брз за малите деца да го дешифрираат за да го научат и не е интерактивен. Малите деца треба да ги слушаат луѓето како зборуваат, им треба и човечка интеракција.

Со одржување на постојан тек и користење на разновиден речник, го подготвувате вашето дете за подобро читање, пишување и правопис во иднина, вели Качлоу.

  • Научете ги да препознаваат емоции

Развивањето на емоционалната интелигенција е важно за когнитивниот и социјалниот развој на вашето дете, според Рос Флом, вонреден професор по психологија и невронаука на Универзитетот Бригам Јанг во САД. Родителите можат да му помогнат на своето дете да научи да ги препознава емоциите, тоа е животна вештина која му е потребна на сите.

На пример, вашето дете си игра во парк кога друго дете, кое е нестабилно на нозе, го удира вашето.

„Помогнете му на вашето дете да сфати кога нешто е незгода, за да не чува  лутина и да мисли дека тоа било намерно“, објаснува Флом.

Обично, „Ах, тоа беше случајно“, може да ја оформи ситуацијата и да му помогне на вашето малечко да препознае што се случило. Одговорот на вашето дете е важен, бидејќи децата кои мислат дека вакво нешто се прави намерно, имаат слаб академски, социјален и когнитивен успех. Истото важи и за позитивните емоции. На пример, ако вашето дете сподели нешто со друго дете, одвојте миг да укажете на придобивките од тоа едноставно однесување.

Можете да кажете нешто како: ‘Гледаш како твојот пријател беше среќен затоа што ја сподели играчката со него?’

На овој начин му помагате на вашето дете да го поврзе чувството со акцијата, но му помагате и да развие емоционална интелигенција која ќе му служи на вашето дете цел живот.

Пофалете го трудот

Истражувањата покажуваат дека децата се поодговорни кога нивните родители го фалат нивниот труд наместо нивниот интелект. Значи, иако можеби сте склони да кажете: „Моето дете е толку паметно“, подобро е да кажете: „Сигурно многу се потруди“. Фокусирањето на она што го направило детето, наместо на резултатот, им помага на децата да ја поврзат напорната работа со успехот.

Тоа функционира, вели Качлоу, бидејќи како што растат децата, тие ќе го имаат она што се нарекува „ментален склоп на развој“, верување дека можат да се подобрат ако се обидат, наместо „фиксен ментален склоп“, верување дека она што можат да го направат е предодредено од нивните вродени способности.

„Повеќе од 30 години истражувањата покажуваат дека децата израснати во домови со ментален склоп за развој, постојано ги надминуваат своите врсници со фиксен начин на размислување во академските достигнувања. Ваквите деца имаат тенденција да имаат освежувачки став кон неуспехот. Тие не размислуваат за своите грешки. Тие едноставно ги доживуваат грешките како проблеми што треба да се решат, а потоа се фаќаат за работа“, вели Качлоу.

Играјте паметно

„Зрелата, драматична игра е специфичен тип на игра која се фокусира на контролата на импулсите и саморегулацијата“, вели Качлоу.  Таа предлага две игри кои можете да ги пробате со вашето малечко, а освен што ќе се забавувате, ќе му помогнете да научи и да вежба саморегулација.

Играта на спротивности е првата игра. Подгответе збир на едноставни слики и покажете ги една по една на вашето дете. Да претпоставиме дека првата слика е сонце.

„Кога ќе му ја покажете на вашето дете, нека каже „ноќ“ наместо „ден““, објаснува Качлоу.

Не сте подготвени за вербална игра? Наместо тоа, обидете се со ритмичка игра.

„Допрете го барабанот еднаш, а вашето дете треба да го допре двапати“, истакнува таа. Во двете игри, поентата е да се поттикне детето да застане, размисли и да го надмине импулсот. Овие игри се погодни за деца на возраст од 3 и 4 години.

„Можете и сами да смислите игри како оваа“, вели Качлоу.