КОГА МОЖЕ БЕБЕ ДА ПОЧНЕ ДА ЈАДЕ СИРЕЊЕ И МЛЕЧНИ ПРОИЗВОДИ? Внимавајте каков вид нудите, не се сите за деца 

Генерално, сирењето содржи протеини, млечни масти, калциум и витамини од групата Б, но сирењето содржи премногу сол за детето. Помалку го има во другите млечни производи, затоа на децата не треба да им се даваат сите видови.

На децата е подобро е да не се дава сино, силно, преработено, чадено или зачинето сирење.Сето ова може да предизвика алергиска реакција.

Подобро е да се даде предност на малку тврди сирења: домашно бело сирење, чедар, пармезан, гауда, едамер.

„Покрај тоа, прилично тврдата структура на кашкавалите ви овозможува да го тренирате виличниот апарат, стимулирајќи го џвакањето и воопшто, јадењата со сирење помагаат во разноликоста на детското мени“, вели д-р Ксенија Кузмина.

На која возраст може да им се даде сирење/кашкавал на децата?

Од една година можете да давате околу 5 гр сирење/кашкавал дневно. Ова е тенко парче. И покрај малата порција, вакви млечни производи нудете редовно. Бидејќи храната не е само хранлива, туку обезбедува и одреден вид искуство на учење на вкусови и текстури. Од 3-та година може да се зголеми количината на сирење/кашкавал.

Кои деца не смеат да јадат сирење?

Ако вашето бебе е алергично на млечни производи, сирењето е забрането. Ако нема алергија, сепак првиот пат дајте мало парче и следете ја реакцијата.