На децата е подобро е да не се дава сино, силно, преработено, чадено или зачинето сирење.Сето ова може да предизвика алергиска реакција.
Подобро е да се даде предност на малку тврди сирења: домашно бело сирење, чедар, пармезан, гауда, едамер.
„Покрај тоа, прилично тврдата структура на кашкавалите ви овозможува да го тренирате виличниот апарат, стимулирајќи го џвакањето и воопшто, јадењата со сирење помагаат во разноликоста на детското мени“, вели д-р Ксенија Кузмина.
На која возраст може да им се даде сирење/кашкавал на децата?
Од една година можете да давате околу 5 гр сирење/кашкавал дневно. Ова е тенко парче. И покрај малата порција, вакви млечни производи нудете редовно. Бидејќи храната не е само хранлива, туку обезбедува и одреден вид искуство на учење на вкусови и текстури. Од 3-та година може да се зголеми количината на сирење/кашкавал.
Кои деца не смеат да јадат сирење?
Ако вашето бебе е алергично на млечни производи, сирењето е забрането. Ако нема алергија, сепак првиот пат дајте мало парче и следете ја реакцијата.