Консумирањето на овие намирници во бременоста може да го намали ризикот од алергии на храна

Научниците од Универзитетот во Источна Финска следеле повеќе од 2.200 бремени жени и нивните бебиња и дошле до интересни и охрабрувачки резултати.

Нова финска студија сугерира дека консумирањето авокадо за време на бременоста може речиси да го преполови ризикот од развој на алергии на храна кај децата. Научниците од Универзитетот во Источна Финска следеле повеќе од 2.200 бремени жени и нивните бебиња и дошле до интересни и охрабрувачки резултати.

Авокадото со години се смета за исклучително здрава намирница, а новите истражувања сега упатуваат и на потенцијална заштита од алергии на многу рана возраст.

„Како здравствен работник, го сметам порастот на алергии на храна за застрашувачки и тежок за контрола. Иако сè уште немаме лек за алергии, се развиваат нови стратегии за превенција и лекување, а ова истражување влева надеж“, вели д-р Сари Хантунен, експерт за јавно здравје и клиничка исхрана.

„Нашите резултати упатуваат дека авокадото може да има уште повеќе здравствени придобивки за бремените жени и децата отколку што претходно се мислеше.“

Помалку алергии кај деца чии мајки јаделе авокадо за време на бременоста

Во истражувањето е утврдено дека ризикот од алергии на храна кај децата чии мајки јаделе авокадо за време на бременоста е 2,4%, додека кај оние кои не го консумирале, е 4,2%. Ова значи дека ризикот е намален за дури 44%.

Научниците земале предвид и други фактори, како што се навиките во исхраната, образованието, пушењето и консумирањето алкохол, и откриле дека жените кои консумирале авокадо почесто биле непушачи, прворотки, постари и поретко раѓале со царски рез.

Зошто авокадо?

Иако причинско-последичната врска сè уште не е целосно разбрана, научниците веруваат дека антиоксидантите во авокадото можат да играат заштитна улога. Дополнително, диететските влакна што се наоѓаат во авокадото го поттикнуваат развојот на здрава цревна микробиота, што исто така може да го намали ризикот од алергии.

Сепак, истражувањето не покажало дека авокадото влијае на развојот на поленска треска (алергиски ринитис) или егзема.

Алергиите се во пораст – особено кај децата

Бројот на луѓе алергични на секојдневни намирници како што се млеко, јајца, јаткасти плодови и школки драматично се зголеми во последниве години. Во Британија, бројот на заболени се дуплирал во последните десет години. Малите деца се најпогодени – додека само 0,5% од луѓето над 45 години имаат сериозна алергија, кај децата од предучилишна возраст бројката е околу 4%.

Родителите често чувствуваат голем стрес поради алергиите на нивните деца, кои во некои случаи можат да бидат опасни по живот. Симптомите се движат од благи (осип, чешање, повраќање) до сериозни, како што се проблеми со дишењето, оток на лицето или дури и анафилакса, потенцијално фатална реакција на телото.