
Сите знаеме дека исхраната има големо влијание врз имунитетот на децата, но она што многумина можеби не го знаат е дека храната влијае и на мозокот. Во оваа смисла, не сите намирници се еднакви бидејќи некои од нив му помагаат на мозокот подобро да функционира.
Нутриционистот Ала Поркун открива дека е важно јајцата да бидат дел од исхраната на децата бидејќи ги подобруваат когнитивните функции. Таа исто така истакнува дека оваа намирница е важна бидејќи содржи витамини А и Д кои се неопходни за регулирање на метаболизмот.
Советот на нутриционистката е дека исхраната на децата треба да биде богата со зелен зеленчук како спанаќ, брокула и зелка, бидејќи содржи фолна киселина, витамин К и антиоксиданти, кои се важни за здравјето на мозокот.
“Семките од тиква се извор на магнезиум, цинк и железо, кои ја подобруваат когнитивната функција и го намалуваат нивото на стрес. Исто така, добро е да вклучите темно чоколадо без адитиви во исхраната бидејќи содржи флавоноиди кои го подобруваат протокот на крв во мозокот, а со тоа и когнитивната функција”, заклучува Поркун.