
Здравата исхрана е клучна за правилен раст и развој на децата. Овошјето и зеленчукот се основни компоненти на исхраната што децата треба редовно да ги консумираат за да ги обезбедат сите потребни витамини, минерали и растителни влакна. Експертите се согласуваат дека консумирањето разновидно овошје и зеленчук може да помогне во зајакнувањето на имуниот систем, подобрувањето на дигестијата и одржувањето на енергијата во текот на денот.
Во продолжение, издвојуваме неколку видови овошје и зеленчук кои децата треба да ги јадат секоја недела за да го одржат своето здравје и да го поттикнат правилниот развој.
МОРКОВ: За здравје на очите и кожата
Морковите се исклучително богати со бета-каротен, кој е моќен антиоксидант и клучен за здравјето на очите. Освен што помагаат во одржувањето на добар вид, морковите се корисни и за кожата бидејќи витаминот А што се наоѓа во нив придонесува за здравјето на кожата и слузницата. Децата ќе уживаат во крцкавата текстура на морковите, кои можат да ги јадат сурови или во варени јадења.
Консумирањето моркови помага во зајакнување на имуниот систем и го промовира здравјето на очите, што е клучно за растот и развојот на децата. Можете да им понудите моркови на децата како ужина, исечени на стапчиња или да ги додадете во супи, варива и салати.
СПАНАЌ: Богат со железо и растителни влакна
Спанаќот е исклучително хранлив и богат со железо, што е важно за производство на црвени крвни зрнца и транспорт на кислород низ целото тело. Исто така е богат со растителни влакна, кои помагаат во одржувањето на здрава дигестија. Редовното консумирање спанаќ може да им помогне на децата во превенција на анемија и да поттикнат здрав раст.
Помага во јакнење на телото и го поддржува развојот на имуниот систем на детето, а растителните влакна го поддржуваат здравјето на дигестивниот систем. Можете да додадете спанаќ во супи, омлети или да го сервирате свеж во салати.
ЈАБОЛКА: За здравје на срцето и поддршка на имунолошкиот систем
Јаболката се богати со растителни влакна, витамин Ц и антиоксиданти, што ги прави совршено овошје за деца. Влакната во јаболката помагаат во одржувањето на здраво варење, додека витаминот Ц го зајакнува имуниот систем, помагајќи во заштитата од настинки и други болести.
Тие се извор на природни шеќери, што ги прави здрава алтернатива на грицките, а нивното редовно консумирање помага во одржувањето на доброто здравје на срцето и крвните садови. Можете да им служите јаболка на вашите најмали како ужина или да ги додадете во разни овошни салати.
БРОКУЛА: Богата со витамини и антиоксиданти
Брокулата е еден од најздравите зеленчуци бидејќи е богата со витамин Ц, растителни влакна, фолна киселина и многу други хранливи материи. Овој зелен зеленчук има и моќни антиоксидантни својства кои помагаат во борбата против слободните радикали и го зајакнуваат имуниот систем.
Помага во зајакнување на коските и забите, го поттикнува растот и развојот, а исто така го поддржува и здравјето на дигестивниот систем. Можете да сервирате брокула варена, динстана или печена во разни јадења, како што се супи или прилози.
БАНАНА: Извор на калиум и енергија
Бананите се одличен извор на калиум, кој е неопходен за здравјето на срцето и мускулите. Тие содржат природни шеќери, што ги прави одличен извор на енергија. Поради нивните хранливи својства, бананите се совршена ужина за децата на кои им е потребна енергија за игра и учење.
Ова омилено овошје помага во одржувањето на електролитната рамнотежа во телото, поддржувајќи ги мускулите и нервниот систем. Покрај тоа, поради влакната во бананите, тие помагаат во одржувањето на здраво варење. Можете да ги користите како ужина, во смуди, палачинки или да ги додадете во овошни салати.
ЈАГОДИ: Богати со витамин Ц
Јагодите се природен извор на витамин Ц, кој е неопходен за зајакнување на имунолошкиот систем и борба против болести. Тие се богати со антиоксиданти кои помагаат во заштитата на телото од оксидативен стрес и воспаление. Јагодите помагаат во зајакнувањето на одбраната на телото, правејќи ги децата поотпорни на инфекции и болести. Можете да ги послужите свежи како ужина, во овошни салати или како дел од здрави рецепти за десерти.