Наједноставен и најевтин начин за отстранување дамки од детската облека

Една мајка на социјалните мрежи го споделила својот ефикасен “рецепт“ за елиминирање на дамките од бебешката облека, со кој се сложиле многу родители.

Мајката Еми Кин открила дека успешно ги отстранува флеките од облеката на своето бебе, така што го става извалканото парче облека на сонце. Во прилог на тоа, таа објавила и фотографија на боди од бебето кое било измачкано со домат, а кое мајката го испрала и го оставила да се суши на жица. По 24 часа на сонце, резултатот бил неверојатен – флеките исчезнале.

Многу родители ја потврдила оваа метода, тврдејќи дека сончевите зраци се поефикасни од било кој избелувач.

Дали е тоа навистина можно?

Според некои објаснувања, се работи за делувањето на ултравиолетовите зраци кои ги разбиваат хемиските врски и на тој начин ја избелуваат облеката. Но, треба да се биде вимателен оти сончевите зраци може да ја избледат бојата на облеката која не е бела.