ОВИЕ ГРЕШКИ НА РОДИТЕЛИТЕ СКАКО НЕ ЧИНЕЛЕ: 7 возрасни лица откриле што најмногу го одбележало нивното растење како деца

Родителите несвесно им пренесуваат многу трауми на своите деца без воопшто да сфатат како тоа може да влијае на нив подоцна во животот.

Родителството може да биде стресно – особено ако сте загрижени дека нема да направите сè како што треба. Но и родителите се само луѓе и ќе прават грешки. Секој родител прави грешки, а овие седум анонимни возрасни луѓе откриле за порталот Тајмс оф Индија кои постапки на нивните родители во детството негативно влијаеле на нив подоцна во животот.

„Тој пат татко ми заборави да ме земе од училиште и јас продолжив да го чекам иако ми ја затворија вратата и ми рекоа да му се јавам од канцеларијата на директорот. Да се ​​биде последното дете надвор од училиште навечер беше прилично трауматично, нема да лажам. Како и да е, тој навистина заборави и ме замоли да се вратам дома пешки. Но, затоа го „доби своето“ од мајка ми кога се врати од канцеларија таа вечер. После тоа имав проблеми со чувството на напуштеност“.

„Моите родители беа многу внимателни, што ме спречуваше да пробам различни хобија или спортови. Ова е причината поради која не се занимавав многу со спорт или воннаставни активности. Значи, секогаш кога ќе ги видам моите пријатели и семејството како уживаат или разговараат за активности, се чувствувам помалку нелагодно и жалам за тоа“.

„Моите родители никогаш не ми кажаа дека сум одлична, исклучителна или дека сум надарена во која било сфера од животот. Јас всушност бев доста интелигентен. Не се чувствував исклучително и покрај тоа што никогаш не паднав на испит и сега работам во мултинационална компанија. Едноставно не развив здраво чувство за сопствената вредност“.

„Премногу заштитнички однос и независност влијае на мене. Ограничувањата на училишните излети и излегувања со пријателите исто така влијаеа на мене емотивно. Кога родителите покажуваат прекумерна загриженост со наметнување ограничувања, станува предизвик да се преземат ризици или да се носат одлуки без да се бара поддршка однадвор. Ова ја го кочи личниот и професионалниот раст“.

„Мајка ми емоционално ме злоставуваше. Еве неколку примери: Таа ја исмејуваше мојата кадрава коса велејќи дека има текстура на коњско влакно. Велеше дека до триесет години ќе имам 100 килограми и дека никој никогаш нема да ме сака. Цело време ме навредуваше и се чувствував како да ме мрази. Ако сакаше да ме казни, ќе се однесуваше како да не ме гледа или слуша. Затоа денес имам многу малку доверба во животот“.

„Да му се зборува на дете дека „одморот“ е знак на неуспех е нешто што ме оптоварува до ден-денес. Како дете, редовно ми велеа дека луѓето кои паѓаат година или кои не продолжуваат на студии, доживеале неуспех во животот. Во моментот кога ќе почувствував неуспех, ќе ме фатеше до тој степен што имав емотивни испади поради ситници. Иако сакаа само да имам успешен живот, ме доведоа до исцрпеност“.

„Со оглед дека моите родители работеа, порасната сум во градинка, тетка ми знаеше да ме земе од автобуска станица, да ме нахрани, да ме заспие и слично. Кога ќе дојдеше мајка ми дома, некое време готвеше и разговараше, а потоа повторно го отвораше нејзиниот лаптоп и почнуваше да работи. Генерално, имаше многу малку ‘семејно време’ и се што научив е дека работата е на прво место“.