![7](https://pedijatar.mk/wp-content/uploads/2025/02/7-5-696x464.jpg)
Потребно:
- 2 парчиња пилешко филе
- 1 жолта пиперка
- 1 црвена пиперка
- 1/2 главица брокула
- 1 морков
- 1 кромид
- 3 чешниња лук
- Масло по потреба
- 2 лажици сос од домати
- 2 лажици пченкарен скроб
- Прстофат сусам
Подготовка: Прво, измијте го и исечете го пилешкото филе на коцки. Жолтата и црвената пиперка исечкајте ги на ленти, а брокулата на мали цветчиња. Исечете го морковот на тенки ленти. Исто така ситно исечкајте го кромидот и лукот. Пржете го пилешкото со загревање на маслото во тава на средна топлина. Додадете ги коцките пилешко и пржете додека не поруменат, околу 5-7 минути. Потоа извадете го пилешкото од тавата и оставете уште малку масло во истата тава доколку е потребно. Додадете ги сечканиот кромид и лукот и пропржете ги додека не станат проѕирни. Додадете моркови, пиперки и брокула. Пржете, мешајќи, околу 7 минути, додека зеленчукот не омекне. Вратете го пилешкото во тавата со зеленчукот. Додадете сос од домати и добро измешајте. Растворете го пченкарниот скроб во малку вода (околу 2-3 лажици) и додадете го во тавата. Промешајте за да се згусне сосот. Пред сервирање посипете со сусам. Добар апетит!