
Потребно:
- 300 г моркови
- 200 г компири
- 150 г карфиол или брокула
- 1 голем кромид
- 2 чешниња лук
- 40 г путер или 2 лажици маслиново масло
- 1 л зеленчуков бујон
- 150 – 200 мл павлака за готвење (по желба)
- 1 лажичка сол + по вкус, малку свежо мелен пипер, свеж магдонос за посипување

Подготовка: Во голем сад загрејте го путерот или маслото, додадете го исечканиот кромид и пржете на тивок оган додека не стане проѕирен, 5 – 7 минути. Додадете го згмечениот лук и пржете накратко. Потоа додадете го исчистениот и исечкан зеленчук, зачинете со сол и прелијте го со зеленчуковата супа за да го покрие зеленчукот. Оставете да зоврие, намалете ја топлината и варете на тивок оган, покриено, 15 – 20 минути, додека зеленчукот не омекне. Тргнете од оган и блендирајте со рачен блендер или во блендер додека не добиете мазна смеса. Ако супата е премногу густа, додадете повеќе супа или вода до саканата густина. Вратете на тивок оган, додадете павлака по вкус (150-200 мл) и загревајте без да зоврие 2-3 минути. Зачинете со сол и црн пипер по вкус. Сервирајте топло, наросено со сечкан магдонос и неколку капки маслиново масло. Добар апетит!

















