РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Домашна крем чорба од зеленчук

Домашната крем супа од зеленчук е совршено јадење за постудените денови кога температурите се приближуваат до нулата. Исто така е одлична за зајакнување на вашиот имунолошки систем, бидејќи содржи разновиден зеленчук. Еве како лесно можете да ја подготвите.

Потребно:

  • 300 г моркови
  • 200 г компири
  • 150 г карфиол или брокула
  • 1 голем кромид
  • 2 чешниња лук
  • 40 г путер или 2 лажици маслиново масло
  • 1 л зеленчуков бујон
  • 150 – 200 мл павлака за готвење (по желба)
  • 1 лажичка сол + по вкус, малку свежо мелен пипер, свеж магдонос за посипување

Подготовка: Во голем сад загрејте го путерот или маслото, додадете го исечканиот кромид и пржете на тивок оган додека не стане проѕирен, 5 – 7 минути. Додадете го згмечениот лук и пржете накратко. Потоа додадете го исчистениот и исечкан зеленчук, зачинете со сол и прелијте го со зеленчуковата супа за да го покрие зеленчукот. Оставете да зоврие, намалете ја топлината и варете на тивок оган, покриено, 15 – 20 минути, додека зеленчукот не омекне. Тргнете од оган и блендирајте со рачен блендер или во блендер додека не добиете мазна смеса. Ако супата е премногу густа, додадете повеќе супа или вода до саканата густина. Вратете на тивок оган, додадете павлака по вкус (150-200 мл) и загревајте без да зоврие 2-3 минути. Зачинете со сол и црн пипер по вкус. Сервирајте топло, наросено со сечкан магдонос и неколку капки маслиново масло. Добар апетит!