РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Домашна крем чорба од зеленчук и пилешко

Домашната крем чорба од зеленчук и пилешко месо претставува идеален ручек за сите членови на семејството постари од една година. Многу едноставно се подготвува, многу е здрава, а не содржи ниту капка масло. Децата едноставно ја обожаваат!

Потребно:

  • 300гр бело пилешко месо
  • 2 моркова
  • 1 пашканат
  • 2 компира
  • Помала главица карфиол или брокула
  • Магдонос
  • 200мл павлака за готвење
  • Сол
  • Бибер
  • Зачини по желба

Подготовка: Исчистениот и измиен зеленчук (се, освен карфиолот или брокулата) и пилешкото месо исечено на коцки, ставете ги во тенџере со ладна вода. Се заедно се вари додека месото и зеленчукот не омекнат, а потоа се додава сол и остантите зачини, како и карфиолот/брокулата и се вари уште 10 минути. Се убаво се мискира со блендер и се враќа на оган. Се додава павлаката за готвење и уште малку се остава да проврие. На здравје!