Потребно:
- 1 главица кромид
- 2 чешниња лук
- 1/4 чаша маслиново масло
- 450 гр замрзнат грашок
- 2 компири
- 450 мл сос од домати
- 1 чаша вода
- Малку мелена пиперка
- 1 лажичка сушен копар
- 1-2 лажици свежо сечкано нане
Подготовка: Кромидот исечкајте го и пропржете го додека да омекне, а потоа додадете го лукчето и оставете уште минута. Потоа додадете ги сечканите компири, сосот од домати, вода, сол и бибер. Посипете со мелена пипер и измешајте. Кога ќе зоврие, намалете ја температурата и варете уште 15 минути. Потоа додадете го грашокот и варете уште 5 минути. На крајот додадете копар и нане и повторно измешајте. Ова јадење има најдобар вкус кога се остава да отстои најмалку 45 минути. Добар апетит!