Потребно:
За делот од компири:
- 500 грама компири
- 45 гр чедар кашкавал
- ½ лажичка сол
- ½ лажичка црн пипер
- ½ лажичка лук во прав
За плескавиците:
- 400 мелено месо
- ½ лажичка сол
- ½ лажичка црн пипер
- ½ лажичка лук во прав
- 4 парчиња моцарела
- 75 брашно
- 2 јајца
- 100 гр лебни трошки
Подготовка: Секој компир исечете го на 8 дела.Пржете ги компирите додека не станат убави и златни, но не многу суви. Пржените компири ставете ги во сад, па со гмечалка изгмечете ги. Додадете ги зачините и сечканото чедар кашкавал. Измешајте и оставете на страна. Меленото месо измешајте го со зачините, поделете го на 4 дела, па направете плескавици. Пржете ги плескавиците додека не поруменат од двете страни.Откако ќе бидат готови ставете ги на решетка за ладење да се отстрани вишокот масло. Пирето поделете го на 4 дела. Израмнете до дебелина од половина сантиметар. Врз компирите ставете плескавица и парче моцарела. Потоа завиткајте ви формирајте крокет. Крокетите валкајте ги во брашно, па во јајца и презла. Загрејте масло во тава на средна топлина. Пржете ги крокетите додека не станат убави и златни. Послужете со сос по избор. Добар апетит!