РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Крокети од компир и мелено месо

Овие крцкави крокети се направени од пире од пржени компири и полнети се со мелено месо. Можете да ги послужите со сос или прилог по желба.

Потребно:

За делот од компири:

  • 500 грама компири
  • 45 гр чедар кашкавал
  • ½ лажичка сол
  • ½ лажичка црн пипер
  • ½ лажичка лук во прав

За плескавиците:

  • 400 мелено месо
  • ½ лажичка сол
  • ½ лажичка црн пипер
  • ½ лажичка лук во прав
  • 4 парчиња моцарела
  • 75 брашно
  • 2 јајца
  • 100 гр лебни трошки

Подготовка: Секој компир исечете го на 8 дела.Пржете ги компирите додека не станат убави и златни, но не многу суви. Пржените компири ставете ги во сад, па со гмечалка изгмечете ги. Додадете ги зачините и сечканото чедар кашкавал. Измешајте и оставете на страна. Меленото месо измешајте го со зачините, поделете го на 4 дела, па направете плескавици. Пржете ги плескавиците додека не поруменат од двете страни.Откако ќе бидат готови ставете ги на решетка за ладење да се отстрани вишокот масло. Пирето поделете го на 4 дела. Израмнете до дебелина од половина сантиметар. Врз компирите ставете плескавица и парче моцарела. Потоа завиткајте ви формирајте крокет. Крокетите валкајте ги во брашно, па во јајца и презла. Загрејте масло во тава на средна топлина. Пржете ги крокетите додека не станат убави и златни. Послужете со сос по избор. Добар апетит!