Потребно:
- 2 шолји долг или басмати ориз
- 4 чаши пилешки или бујон од зеленчук
- 2 лажици путер или масло
- 1 главица кромид ситно сечкана
- 2 чешниња лук, ситно сечкани
- 1 морков исечен на коцки
- 1 црвена пиперка исечкана на коцки
- 1 чаша грашок (може и замрзнат)
- 4 јајца
- Сол и црн пипер по вкус
Подготовка: Оризот измијте го неколку пати во ладна вода додека не стане бистра. Исцедете го и оставете го настрана. Во широк тенџере загрејте го путерот или маслото на средна топлина. Додадете ги сечканиот кромид и лукот и пржете ги неколку минути додека не станат стаклени. Во тенџерето додадете ги морковот, црвената пиперка и грашокот. Варете го зеленчукот уште неколку минути додека не омекне. Додадете го оризот и измешајте го со зеленчукот да се соедини. Прелијте го бујонот врз оризот и зеленчукот. Додадете сол и бибер по вкус. Измешајте ги сите состојки. Намалете ја температурата, ставете капак и варете го пилавот околу 15-20 минути или додека оризот не се свари и не ја впие течноста. Сварете ги јајцата да бидат тврдо варени, па излупете ги и исечете ги на кришки. Кога пилавот е готов, сервирајте го во чинии и ставете ги исечканите сварени јајца одозгора. Добар апетит!