Потребно:
- 200 гр брокула
- 200 гр карфиол
- 1 поголем компир
- 1 морков
- 1 мал кромид
- 1 чешне лук
- 1 л бујон или вода
- 1 лажица маслиново масло
- Сол
- Црн пипер
Подготовка: Измијте го и исечкајте го зеленчукот. Карфиолот и брокулата одвојте ги на цветчиња, па ако се поголеми исечкајте ги. Во тенџере загрејте го маслиновото масло. Пропржете го кромидот додека не стане стаклен, а потоа додадете го лукот и кратко пропржете го. Додадете ги компирите и морковите. Налејте го бујонот (или водата). Оставете да зоврие, па варете на средна топлина околу 10 минути. Додадете ги брокулата и карфиолот и продолжете со варењето уште 5-7 минути, додека зеленчукот не омекне. Зачинете по вкус и послужете топло. Добар апетит!