РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Запечен компир со мелено месо и сланина

Ручек кој ќе ве остави воодушевени од вкусот. Мора да го пробате.

Потребно:

  • 350гр мелено месо
  • 1 кромид
  • 150гр сланина
  • 3 јајца
  • Масло
  • Сол
  • Бибер
  • Мелена црвена пиперка
  • 500гр компири
  • 200гр кисела павлака
  • 50мл млеко
  • Магдонос

Подготовка: На масло пропжете половина од сланината исечена на коцки, потоа додадете го исечканиот кромид и динствувајте 8-10 минути. Додадете ги зачините, меленото месо и 1 јајце. Комирот исечете го на тенки кругови и зачинете ги со сол и бибер.Останатите 2 јајца изматете ги со павлаката и млекото во хомогена смеса. Тавче 30х25 цм премачкајте го со масло. На дното наредете го целиот компир и израмнете. Врз нив распоредете ја смесата со месото, а потоа одозгора изматените јајца со павлака и млеко. Остатокот од сланината наросете ја врз целото јадење. Печете на 220 степени, околу 50-60 минути.