Симптоми на коронавирус: Ниско ниво на кислород? Препознајте ги знаците кои бараат лекарска помош

Сините усни, промената на бојата на лицето или екстремитетите се алармантни знаци што може да сугерираат дека состојбата станала комплицирана. Усните можат да станат сини кога нивото на кислород во крвта е екстремно ниско. Кога е нормално, нашата кожа и усни имаат здрава розова боја, но ако нивото на кислород е прениско, кожата може да стане бледа, студена на допир, а усните може да добијат сина боја

На пациентот позитивен на Ковид-19 му е потребна хоспитализација кога знаците стануваат критични и почнуваат да влијаат на виталното функционирање

Некои од најчестите симптоми на коронавирус се треска, кашлица, губење на мирис и вкус, замор и болка во телото. Некои луѓе кои се инфицираат со коронавирус немаат никакви симптоми, а на некои им е потребна медицинска нега и кислородна поддршка.

Терапија со кислород не е потребна за секој пациент, но некои знаци може да сугерираат дека на некое лице му треба медицинска помош. Имено, на пациентот позитивен на Ковид-19 му е потребна хоспитализација кога знаците стануваат критични и почнуваат да влијаат на виталното функционирање.

Ако сатурацијата постојано паѓа под 90, се смета за знак на предупредување и сугерира дека лицето веднаш му треба лекарска помош
Нивото на кислород во крвта над 95 се смета за добро. Помеѓу ако е 91-94 треба внимателно да се набљудува. Меѓутоа, лицето треба да побара помош ако нивото на кислород падне или постојано стои под 91

Што е заситеност со кислород?

Во вакво време, важно е да знаете што е заситеност со кислород и кога е вистинското време да побарате лекарска помош.

Сатурацијата со кислород се однесува на нивото (процент) на оксигениран хемоглобин во крвта што се пренесува од белите дробови во различни органи и помага во одржувањето на виталното функционирање. Читањата над 94 се сметаат за здрави.

Меѓутоа, Ковид-19 може да влијае на снабдувањето со кислород и таквата состојба се смета за сериозна и тешка форма на болеста. Вирусот SARS-CoV-2 може да предизвика широко распространето воспаление во белите дробови и градната празнина, што може да влијае на снабдувањето со кислород во крвта во телото.

Иако нивоата на сатурација на кислород помеѓу 94-100 се сметаат за здрави, читањата под 94 може да доведат до хипоксемија, што може да доведе до понатамошни проблеми. Ако сатурацијата постојано паѓа под 90, се смета за знак на предупредување и сугерира дека лицето треба веднаш да побара лекарска помош.

Кога на пациентот му е потребна терапија со кислород?

Отежнато дишење, недостаток на здив, болка во градите се знаци дека постои недостаток на кислород. Кај некои луѓе, отежнатото дишење и кислород може да ја закомплицираат респираторната инфекција, да влијаат на виталните органи и на редовното функционирање. Исто така, може да се јави синдром на акутен респираторен дистрес (ARDS), кој бара лекарска помош.

До одреден степен, едно лице може да го третира недостатокот на кислород и респираторни симптоми и дома. Постојат неколку фактори кои одредуваат кога на пациентот му е потребна хоспитализација…

  • Ниво на кислород под 91 во тек на еден или два часа

Нивото на кислород во крвта над 95 се смета за добро. Ако е помеѓу 91-94 треба внимателно да се набљудува. Меѓутоа, лицето треба да побара помош ако нивото на кислород падне или постојано стои под ознаката 91.

  • Сини усни и промена на бојата на лицето

Сините усни, промената на бојата на лицето или екстремитетите се алармантни знаци што може да сугерираат дека состојбата станала комплицирана. Усните можат да станат сини кога нивото на кислород во крвта е екстремно ниско. Кога е нормално, нашата кожа и усни имаат здрава розова боја, но ако нивото на кислород е прениско, кожата може да стане бледа, студена на допир, а усните може да добијат сина боја.

Болка во градите или белите дробови не треба да се занемарува и бара медицинска помош
  • Болка во градите и белите дробови

Ако нивото на кислород продолжи да опаѓа, тоа може да биде сериозен знак на опасност. „Тајмс оф Индија“ пренесува дека пациентите треба да побараат итна медицинска помош доколку се појави некој од овие симптоми:

  • болка во градите или белите дробови;
  • краток здив;
  • постојана болка и притисок во градите;
  • постојана кашлица;
  • прободувачка главоболка.

Овие знаци се сметаат за знаци на предупредување и не треба да се игнорираат.