СПОРЕД ДИЕТЕТИЧАРИТЕ: Која е најдобрата храна кога детето е болно

Од настинки, треска и дијареа до воспаление на грлото, децата често се разболуваат.

Најголемите маки на секој родител се појавуваат кога детето ќе се разболи. Од настинки, треска и дијареа до воспаление на грлото, децата често се разболуваат. Причината е што имуниот систем на детето целосно се развива дури околу седмата или осмата година од животот, па децата се поподложни на болести кога поаѓаат во градинка или училиште.

Исхраната игра важна улога во обезбедувањето хидратација и енергија, а одредени намирници можат да помогнат во забрзување на закрепнувањето. Диететичарката Марина Чапаро за Healthline дава свети за исхраната на болно дете.

Совети за исхрана на болно дете:

  • Децата често немаат апетит, затоа изберете храна која лесно се вари.
  • Хидратацијата е најважна, особено при повраќање или дијареа.
  • Наместо големи оброци, понудете помали и почести оброци, на секои три до четири часа.

Најдобри намирници при повраќање или дијареа

Стомачниот вирус може да ги исцрпи децата, а дехидрацијата е честа појава поради губење на течности. Важно е да се обезбеди доволно течности и да се надоместат електролитите, избегнувајќи мрсна храна и слатки напивки. Фокусирајте се на помали оброци и лесно сварливи намирници.

  • Банани: Богати се со калиум и пектин, ја намалуваат зачестеноста на дијареите и го подобруваат варењето.
  • Двопек или крекери: Неутрални се и солени, помагаат да се надополнат електролитите и се лесно сварливи поради нискиот удел на влакна.
  • Чиа семе: Богати со растворливи влакна, помагаат во намалување на дијареата апсорбирајќи го вишокот течности и подобрувајќи ја конзистентноста на столицата. Додадете ги во јогурт, смуди или житарки ако на децата вообичаено не им се допаѓаат.
  • Јогурт или кефир со активни состојки: ферментираните производи како јогурт и кефир содржат пробиотици кои го подобруваат варењето и го скратуваат времетраењето на дијареата.

Настинка и грип

Во зима, течење на носот и воспалентото грло се вообичаени проблеми. Овие намирници можат да помогнат:

  • Јагоди: Една шолја јагоди обезбедува 95% од дневната вредност на витамин Ц, кој го зајакнува имунитетот и помага во борбата против инфекциите. Тие исто така содржат калиум, фолна киселина, влакна и моќни антиоксиданти. Смуди од јагоди или замрзнато лижавче може да ја олесни болката во грлото.
  • Јајца: Едноставен извор на витамин Д и цинк, клучен за зајакнување на имунитетот и скратување на времетраењето на настинките. Лесно се подготвуваат и се богати со хранливи материи.
  • Путер од кикирики: Богат извор на протеини, цинк и витамин Е, важен за имунитетот и метаболизмот. Една порција обезбедува 10 гр протеини и 10% од дневната вредност на цинк.
  • Компири: Благ и лесно сварлив, компирот е добар извор на калории, енергија и калиум, важен за одржување на силата за време на закрепнувањето.